Användarguide kamstrup flowIQ 2200
Senast uppdaterad 2021-03-25 @ 13:46 av Sture
Den vattenmätare som installerats i samtliga fastigheter inom Gerrebacka höjds SFF är en elektronisk vattenmätare utan rörliga delar. Mätaren behöver inget underhåll och kan fjärravläsas via radio.
Displayen visar alltid total vattenförbrukningen med 6 + 3 siffror samt aktuellt flöde med 4 siffror.
Siffrorna till vänster om punkten för total vattenförbrukning visar kubikmeter och de markerade siffrorna till höger visar liter. I bilden nedan visar displayen en förbrukning på 7088,040 m3.
Siffrorna för aktuellt flöde visas i L/h.
Utöver total vattenförbrukning och aktuellt flöde kan displayen visa ett antal info-symboler enligt följande:
Vattnet i mätaren har inte stått still i minst en timma utan avbrott under de senaste 24 timmarna. Detta kan vara ett tecken på en läckande kran eller toalett eller på ett läckage efter mätaren. Försvinner när vattnet har stått stilla i en timme. |
|
Vattenförbrukningen har varit hög hela tiden i en halvtimme, vilket indikerar ett rörbrott. Försvinner när förbrukningen återgår till normal nivå. |
|
Mätaren är torr. I detta fall görs inga mätningar. Försvinner när mätaren mäter vatten och ej längre är tom. |
|
Vattnet flödar åt fel håll genom mätaren. Försvinner när mätaren mäter flöde i rätt riktning. |
|
Bedrägeriförsök. Mätaren kan inte längre rätteligen användas för debitering. Kvarstår i displayen om försök att t.ex. öppna mätaren har gjorts. |
|
|
Mätaren står fortfarande i transportläge med den inbyggd radiosändaren avstängd. Sändaren slås på automatiskt när den första litern vatten runnit igenom mätaren. |
RADIO OFF lyser med fast sken. Radio är definitivt avstängd. Kan slås på via METERTOOL eller DataTool. | |
Ikonen visas när 6 månader återstår av den förväntade kapaciteten (eller när spänningen sjunker under 2.6V). |
Vårdslösa mopedister!
Senast uppdaterad 2021-03-18 @ 15:41 av Sture
Man kan notera att vissa struntar i att vi har satt upp C11-skyltar, Förbud mot trafik med moped klass II, vid början och slutet av gångstigen Ponnybacken – Draghästvägen – Tolseredsravinen. De kör allt för ofta mycket fort och har därför inte en chans att se små barn runt häcken. Förutom detta körs det ofta sent på kvällen/natten och gasas i backen med mycket oljud som följd.
Det finns två typer av moped klass II. Den EU-godkända mopeden är konstruerad för att köras i högst 25 km/tim och motorns effekt får vara högst 1 kilowatt. Den kan också ha trampor och ge krafttill-skott upp till 25 km/tim (sk motoriserad cykel). Den andra typen får köras i högst 30 km/tim och är godkänd i Sverige enligt äldre bestämmelser. Sådana mopeder måste ha ett typintyg utfärdat före den 17 juni 2003. Moped klass II får inte användas på motortrafikleder eller motorvägar. Samtliga personer som färdas på mopeden ska använda skyddshjälm.
Notera att man FÅR framföra en moped klass II på Tolseredsravinen då denna är en GC-vägen. Man får dock INTE köra in på stigen då man kommer att passera förbudsskylt som inte tillåter att man kör moped klass II.
Moped klass I är den så kallade EU-moppen. Det är inte tillåtet att köra denna typ av moped över 45 km/tim och den får ha en motorvolym på högst 50 cm³. Mopeden ska vara registrerad med en registreringsskylt bak, och vara trafikförsäkrad. Den får inte användas på cykelbanor, motortrafikleder eller motorvägar. Det är lag på att använda hjälm när man kör, eller blir skjutsad på, moped.
Notera att man INTE får köra moped klass I på Tolseredsravinen då denna är en GC-vägen samt att moped inte får framföras på gångstigen Ponnybacken – Draghästvägen -Tolseredsravinen då den räknas som fordon.
Det enda lagliga sättet att med moped ta sig till och från fastigheter inom Gerrebacka Höjds SFF är att åka via Friarelyckan.
Styrelsen har fått uppmaningar att göra något rörande problemet med vårdslösa mopedisterna.
Detta är dock inte så enkelt då effektiva ”mopedhinder” kommer att medföra stora problem för de som kör barnvagn och de som cyklar.
Då vi tror att en del av problemet är att många inte känner till vilka regler och lagar som gäller rörande hur man får framföra sin moped. Man bör också tänka på att man som vårdnadshavare faktisk är ansvarig för vad sina minderåriga ställer till med.
Gammal fjärrvärmeväxlare?
Senast uppdaterad 2021-03-18 @ 15:38 av Sture
OBS: Informationen om de gammal fjärrvärme-växlarna berör inte er som bor i BRF Ridhästen då er förening redan har sett till att få dessa växlare utbytta.
Denna information rör utrustning i er privata fastighet. Styrelsen för Gerrebacka Höjd SFF vill enbart hjälpa till med att ge underlag till hur ni som fastighetsägare beslutar att agera i denna fråga.
Rörmokaren som hjälper oss med att byta vatten-mätare har noterar att vissa fastigheter har problem med den fjärrvärmeväxlaren som installerades i samband med att fastigheten byggdes.
Detta är i och för sig inte så konstigt då utrustning nu har varit i drift i runt 25 år.
I vissa fastigheters stänger inte övertrycksventilen som den ska samt att rör och anslutningar i flera fall har börjat korrodera med risk för läckage. Det finns även exempel på att själva värmeväxlaren har börjat korrodera vilket också innebär risk för läckage.
Att övertrycksventilen står och läcker till avloppet är inte så lätt att se då det inte blir ”blött på golvet”. Det påverka dock er vattenräkningen. Vi har tyvärr sett exempel där vattenräkningen blivit betydligt högre än normalt på grund av detta läckage.
Ni som har fjärrvärmesystemet som installerades i samband med att fastigheten byggdes och som har tecknat underhållsgaranti för systemet kan ta kontakt med Göteborg Energi och beställa byte av fjärrvärme-system. Bytet utföres utan några kostnader.
Att man har underhållsgaranti framgår av att det finns en post, Fjärrvärme Underhållsgaranti Villa, på fakturan som kommer från Göteborg Energi.
Problemet i dag är dessutom att det inte finns några nya delar att få tag på för eventuellt underhåll av de ursprungliga systemen. Detta innebär i praktiken att byte till ett nytt system är det som måste göras när problem uppstår.
Ni som INTE har tecknat underhållsgaranti får själva stå för kostnaderna för bytet. På direkt fråga till Göteborg Energi om kostnad för bytet har jag fått lite svävande uppgifter på 27 000 kr till 30 000 kr.
Vi har sedan tidigare noterat att Göteborg Energi är intresserad av att kunna få byta ut de ursprungliga och nu omoderna fjärrvärmesystemen som finns i ca 30 fastigheter inom Gerrebacka Höjds SFF. Detta skulle tydligen innebära att Götenborg Energi skulle kunna ta bort den ”unika utrustning” som i dag finns på anslutningen till Gerrebacka Höjds SFF.
Det finns dock indikationer på att om ni som inte har tecknat någon underhållsgaranti skulle kunna få ett bättre pris om ni går samman och gör en gemensam beställning av byte.
Ni som är intresserade göra en gemensam beställning kan kontakta undertecknad. Jag kommer endast att agera som initial kontaktperson för att hjälpa till med att ni ska kunna bilda en ”beställningsgrupp” som får fortsätta med att kontakta Göteborg Energi.
Eftersom undertecknad har bott i Gerrebacka Höjd SFF sedan området byggdes har jag information att delge som kan vara bra att ”ha med sig” inför en eventuell beställning.
Byte av vattenmätare
Senast uppdaterad 2021-03-18 @ 15:35 av Sture
Arbetet med utbytet av de gamla vattenmätarna till ny fjärravlästa vattenmätare har gått mycket smidigt.
Två fastigheter står på väntelistan för byte på grund av osäkerhet rörande covid-19. Vi återkommer till dessa fastigheter med bokning av tid för bytet.
Kontroll av att allt fungera som tänkt är på gång.
Förhoppningen är att ni i början av april månad ska få ett meddelande från undertecknad med uppgifter om hur de nya vattenmätarna fungerar så att ni enkelt kan kontrollera om det finns några vattenläckage i fastigheten samt hur ni via Internet ska kunna ta del av den information som finns i systemet rörande den egna fastighets vattenförbrukning.
Städdagen den 27:e mars, 2021 är inställd
Senast uppdaterad 2021-03-18 @ 15:31 av Sture
OBS: Informationen om den inställda städdagen berör inte er som bor i BRF Ridhästen.
På grund av den nu pågående smittspridning av covid-19 som även har drabbat boende inom vår samfällighet tvingas vi att även detta år ställa vår officiell städdag som var planred att hållas lördagen den 27:e mars, 2021.
Tag gärna ett varv i närområdet och ta hand om eventuellt skräp i form av trädgrenar, ris, papper, plast och liknande.
Ni som ingår i fartgupps-grupperna kan höra er till undertecknad för att lån av nyckel till förrådet.
Notera att vi måste invänta att gatorna har blivit sopade från grus innan det går att lägga ut fartgupp.